Vrijdag 13 oktober gaven wethouders Marcel Belt en Bianca Bremer met een rondje op de Duofiets bij de Oude Kerk het officiële startsein voor de uitrol van Duofietsen in Voorburg.

Een burgerinitiatief om mensen in Voorburg die niet (meer) zelfstandig kunnen fietsen toch de kans te geven de weg op te gaan met een vrijwilliger naast zich. Bij verzorgingshuizen is duofietsen bekend, maar de gele fiets van Stichting Duofiets Voorburg is speciaal bedoeld voor mensen die nog thuis wonen en die zo samen sportief op stap kunnen. Een geweldige ervaring die naast bevorderen van gezondheid ook helpt om uit je huis en onder de mensen te komen. Tussen mei, toen de fiets geleverd werd, en oktober zijn er al vele ritten gemaakt en op de teller staan al bijna 2000 gefietste kilometers. Er is inmiddels een eerste groep vrijwilligers en meefietsende gasten die wekelijks samen op pad gaan en elke dag is de fiets wel ergens in Voorburg en omgeving te spotten.

Vier maanden volop fietsen verder bracht sponsors, vrijwilligers, fietsende gasten en belangstellenden bijeen om samen het glas te heffen op dit succes. Deze middag werden enthousiaste verhalen gedeeld. Zowel voor de vrijwilliger als de gast is het samen fietsen een mooie ervaring. Je deelt verhalen, er wordt veel gelachen en je ziet stukken van Leidschendam-Voorburg die je anders niet ziet of al lang niet meer zag. Een aanrader dus!

Ben Crul, oprichter van fietsmaatjes Leiden/Leiderdorp voorspelde in zijn inleiding het bestuur van de Stichting dat het ongetwijfeld niet bij één fiets zal blijven als dit project bekend wordt bij een groot publiek, waarvoor deze bijeenkomst het startsein gaf. Marijke Mooijman, voorzitter van de Stichting Duofiets Voorburg, kreeg dit nog eens bevestigd door de wethouders die aangaven dit initiatief volledig te steunen en te helpen zoeken naar een goede en veilige parkeerplek voor de fiets. Ook stelden zij voor duofietsen mogelijk te maken in de hele gemeente dus ook in Leidschendam en Stompwijk.

Na de toespraken konden de aanwezigen de fiets, waarop het ervaren duo Jos Beijk en Cecile Diebels luid bellend een rondje om de kerk reden, bekijken. De wethouders namen samen plaats en maakten hun inwijdingsrondje, waarna alle aanwezigen de fiets konden uitproberen. Hiervan werd veel gebruik gemaakt en sommigen meldden zich aan voor de instructie om vrijwilliger te worden! Ondanks de regenachtige vrijdag de dertiende werd het een vrolijke middag in het hart van Voorburg.

Deze middag werd ook de website www.duofietsvoorburg.nll gelanceerd waarop iedereen informatie kan vinden en zich kan aanmelden als vrijwilliger of meefietsende gast.